Enolončnice z govejim mesom so okusne jedi na žlico, ki jih lahko pripravimo samo z mesom, ali pa pripravimo mesno zelenjavno enolončnico. Govedina je v kulinariki izjemno priljubljena, poleg zrezkov, goveje juhe in golaža, lahko iz govedine pripravimo mnoge okusne jedi.
Najbolj cenjen kos govejega mesa je pljučna pečenka, ki jo lahko uporabimo za pripravo pečenke, zrezkov ali pa se lotimo priprave znamenitega tatarskega biftka.
Enolončnice z govejim mesom
Enolončnice z govejim mesom so priljubljene in okusne jedi na žlico. Najbolj poznana jed iz govedine je prav gotovo goveji golaž, odlični pa so tudi razni raguji in zelenjavno mesne enolončnice.
Goveje pleče je primerno za pripravo sočnega golaža ali okusne juhe, za dušenje ali kuhanje lahko uporabimo tudi flam ali podtrebušino. Goveji vrat je žilavo in mehko meso, uporabimo ga za kuhanje, pečenje ali ga spečemo na žaru. Mleto goveje meso lahko uporabimo za pripravo sarme, polnjenih paprik ali celo riževega narastka z mleto govedino.
Zadnji in prednji goveji bočnik je kot nalašč za golaž in različne enolončnice. Goveja rebra in prsi, ter seveda goveje kosti uporabimo za pripravo juh in jušnih osnov. V današnjem prispevku se bomo posvetili jedem na žlico, ki jih pripravljamo iz govedine.
Goveji golaž
Goveji golaž je najbolj poznana jed iz govedine, poznamo veliko receptov, mnogi zatrjujejo, da mora biti v pravem golažu toliko čebule kot je mesa. V nekaterih receptih nam svetujejo, da dodamo golažu tudi slanino, vedno pa v golaž dodamo mleto sladko papriko in paradižnikovo mezgo.
Recept za goveji golaž:
- 7 dag slanine
- 1 kg govejega bočnika
- 1 kg čebule
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 ščepec majarona
- 1 žlička ostre paprike
- 1 žlička mlete kumine
- 3 stroki česna
- 1 žlička kisa
- 2 žlici vina
- 1/2 l mesne juhe
- 1 žlička moke
- 1 žlica svinjske masti
Čebulo olupimo in narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo rahlo posoljeno čebulo. Ko začne čebula rumeneti, a je še vedno mehka, dodamo na večje koščke narezano meso.
Meso potresemo s sladko in pekočo papriko, solimo, popramo in dodamo paradižnikovo mezgo. Na čebulo po potrebi prilijemo malo vode, na meso pa lahko dodamo malo kisa. Meso ne sem biti opečeno, sicer bo kasneje v golažu trdo.
Po potrebi golaž med kuhanjem zalivamo z vročo vodo ali juho. Kuhamo ga do mehkega, kar traja približno dve uri. Po želji golaž proti koncu kuhanja poprašimo z moko, ni pa nujno. Dodamo še nekaj žlic vina in po potrebi solimo in popramo.
Goveji golaž postrežemo s kruhovimi cmoki ali slanim krompirjem.
Bograč
Bograč je golažu podobna jed na žlico, ki izhaja iz Prekmurja. Za pravi bograč moramo uporabiti tri vrste mesa, to je govedina, svinjina in divjačina. V bograč spada tudi krompir, zelenjava in zelišča.
Recept za Prekmurski bograč:
- 15 dag slanine
- 30 dag čebule
- 2 dag mlete rdeče paprike
- 75 dag svinjskega mesa
- 75 dag govejega mesa
- 75 dag divjačinskega mesa
- 1 kg krompirja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 kozarec rdečega vina
- sol in poper
- lovorov list, timijan in majaron
Slanino narežemo na koščke in na njej svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo mleto rdečo papriko in na koščke narezano goveje meso. Prilijemo malo vode in počasi dušimo 20 minut.
Nato dodamo narezano divjačino, spet dušimo 20 minut in na koncu dodamo narezano svinjsko meso. Premešamo, malo popražimo in dodamo začimbe. Dodamo malo paradižnikove mezge, prilijemo vino, premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo približno eno uro.
Krompir olupimo, narežemo in posebej skuhamo v slani vodi, nato ga tik pred koncem kuhanja dodamo v bograč. Če dodamo v jed surov krompir, potem moramo kuhati še pol ure. Po okusu še solimo in popramo in jed je gotova.
Ciganski golaž
Ciganski golaž je enolončnica iz govejega mesa, čebule, slanine, zelenjave, začimb in z dodatkom vodenih žličnikov. Jed je primerna za kuhanje v kotličku, prav tako se nam ni potrebno točno držati recepta. V golaž lahko dodamo poljubno zelenjavo ali začimbe, samo pri izbiri mesa se držimo osnovnega recepta.
Recept za ciganski golaž:
- 1 kg govedine
- 1/2 kg čebule
- 2 žlici svinjske masti
- sol in poper
- 1/2 kg krompirja
- 10 dag suhe slanine
- 5 strokov česna
- 3 dag rdeče paprike
- 1 feferon
- 5 dag paradižnikove mezge
- 1 kisla kumarica
- 2 dl črnega vina
- vodeni žličniki: 1 jajce in 12 dag moke
Govedino zrežemo na večje kose. Čebulo zrežemo na kolobarje in jo na svinjski masti svetlo prepražimo. Dodamo narezano meso, malo zalijemo, solimo in malo dušimo.
Na pol mehkemu mesu dodamo na drobne kocke narezano slanino, na podolgovate kose narezan krompir, sesekljan česen, papriko, feferon in paradižnikovo mezgo.
Prilijemo vodo, da so vse sestavine pokrite in pustimo počasi vreti. Preden jed postrežemo, v golaž zakuhamo zelo majhne žličnike. Dodamo še sesekljano kislo kumarico in prilijemo vino, ter takoj postrežemo.
Goveji ragu z zelenjavo
Goveji ragu z zelenjavo je kulinarična poslastica, danes bomo v jed dodali še sojine kosmiče. Poleg naštete zelenjave, lahko tudi kakšno dodamo ali odvzamemo.
Recept za goveji ragu z zelenjavo:
- 30 dag govejega mesa
- 2 dl sojinih kosmičev
- 20 dag kolerabe
- 20 dag krompirja
- 15 dag graha
- 20 dag korenja
- 2 čebuli
- 1 žlica moke
- 1 žlica svinjske masti
- sol in poper
- peteršilj
Goveje meso operemo, narežemo na majhne kocke in pražimo s sesekljano čebulo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in dušimo. Zelenjavo očistimo, narežemo na kose in posebej skuhamo.
Meso dušimo približno pol ure, nato ga potresemo z moko, dodamo kuhano zelenjavo z vodo in premešamo. Dodamo sojine kosmiče, začinimo in kuhamo še 10 minut.
Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Goveja juha
Poleg golaža, je goveja juha najbolj pogosto kuhana jed iz govedine.
Recept za govejo juho:
- 1 kg govedine s kostmi
- jušna zelenjava; korenček, koleraba, peteršilj, por, gomolj zelene
- 1 čebula
- sol
- voda za kuhanje
- 10 dag rezancev
- poper
- svež peteršilj
Goveje meso operemo pod tekočo vodo in ga damo kuhat. Dodamo očiščeno jušno zelenjavo, solimo in počasi kuhamo najmanj dve uri. Pri kuhanju goveje juhe pene ne pobiramo, saj vsebuje mesne koristne beljakovine.
Ko je meso mehko, juho precedimo in vanjo zakuhamo jušne rezance ali zdrobove žličnike. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Goveji golaž s slanino
Goveji golaž s slanino poznamo tudi pod imenom golaž po tržaško ali tržaški golaž. Izredno okusna jed, ki jo postrežemo z vročo polento ali slanim krompirjem.
Recept za goveji golaž s slanino:
- 60 dag govejega mesa
- 60 dag čebule
- 5 dag slanine
- 5 dag svinjske masti
- vejica rožmarina
- mleta rdeča paprika
- 2 lovorova lista
- 20 dag paradižnikove mezge
- sol in poper
Čebulo olupimo in narežemo na tanke režnje. Slanino drobno narežemo, goveje meso narežemo na 3 cm velike kocke.
V ponvi segrejemo žlico svinjske masti, dodamo narezano slanino in čebulo. Vse skupaj mehko podušimo. Dodamo na kocke narezano meso in ga na večji temperaturi, med stalnim mešanjem popečemo z vseh strani.
Meso solimo in popramo, dodamo zelišča in premešamo. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo razredčimo z malo vode. Znižamo temperaturo in golaž počasi kuhamo toliko časa, da se meso zmehča in čebula razkuha. Po potrebi dolivamo malo vroče vode ali čiste goveje juhe.
Boranja z govejim mesom
Boranjo običajno pripravljamo s svinjskim mesom, a je odlična tudi z govedino. Čeprav je boranja poletna jed na žlico, jo lahko pripravimo ob vsakem letnem času.
Recept za boranjo z govedino:
- 1 žlica svinjske masti
- 350 g govejega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 350 g stročjega fižola
- 4 krompirji
- 3 lončki čiste goveje juhe
- sol in poper
- 1 skodelica domače paradižnikove omake
- lovorov list
Goveje meso narežemo na enakomerne kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Stročji fižol očistimo in narežemo na kose, če uporabimo zamrznjenega ga odtalimo. Krompir olupimo in narežemo na večje kose.
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in rjavo popečemo meso. Nato dodamo drobno sesekljano čebulo in jo skupaj z mesom pražimo toliko časa, da postekleni. Nato dodamo strt česen, paradižnikovo omako, sol, poper in lovorov list. Premešamo, pokrijemo in dušimo 20 minut.
V jed dodamo stročji fižol in narezan krompir, prilijemo čisto govejo juho, premešamo in pokrijemo. Jed počasi kuhamo približno uro in pol, po potrebi dolijemo čisto juho ali vodo. Preden boranjo postrežemo, jo po okusu še solimo in popramo.
Viri; Enolončnice:
- Sodobna kuharica; goveja juha
- Dobra domača kosila; Marija Fras
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer