Potica recepti – poiskala sem 5 najboljših receptov za peko potice. Potica, posebej orehova potica je slovensko praznično pecivo. Pripravljamo jo ob vseh večjih praznikih; za Veliko noč in Božič je vedno na mizi. Ime Slovenska potica je tudi zaščiteno, potica je označena kot tradicionalna posebnost. To pomeni, da je zaščiten recept za pripravo potice.
Potica po zaščitenem receptu mora biti pečena v potičniku in po točno določenem receptu. Slovenska potica ima lahko 5 različnih nadevov; orehov nadev, orehov nadev z rozinami, rozinov nadev, pehtranov nadev s skuto in pehtranov nadev.
Kazalo
Poleg orehove potice so priljubljene tudi potice z drugimi nadevi, najbolj priljubljen je skutin nadev, lešnikov nadev, okusna je tudi čokoladna potica, pehtranova potica, makova potica, medena potica, kokosova potica, pehtranova in seveda rozinova potica.
Izbrala sem pet receptov, kjer pripravimo potico po starih, tradicionalnih slovenskih receptih.
Potica recepti – najboljša orehova potica
Orehova potica je tradicionalna in zaščitena slovenska jed.
Recept za orehovo potico; sestavine za testo
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 50 g maščobe
- 4 rumenjaki
- 350 ml mleka
- žlica kisle smetane
- 1 jajce posebej za premaz
Recept za orehovo potico; sestavine za orehov nadev:
- 600 g mletih orehov
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 200 g sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 4 žlice sladke smetane
- 2 beljaka
V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo v malo mleka razmešan kvas, dodamo malo sladkorja in premešamo. Počakamo, da kvas vzhaja. Ob rob sklede dodamo sol.
Maščobo, sladkor, rumenjake in kislo smetano umešamo v skodelici, da zmes naraste, nato prilijemo vroče mleko. Tekočo zmes prelijemo k moki in zamesimo testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko. Nato skledo pokrijemo in pustimo testo vzhajati na toplem.
Za nadev maslo penasto umešamo z rumenjaki, sladkorjem, limonino lupinico, nato dodamo sladko smetano in polovico mletih orehov. Na koncu rahlo primešamo sneg iz beljakov.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen pekač ali model, prepikamo, da iz testa odstranimo odvečno zrak. Pekač damo na toplo mesto in počakamo da potica vzhaja.
Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat prepikamo in nato pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo 60 minut.
Makova potica
Recept za makovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 30 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 300 – 400 ml mleka
- nastrgana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce za premaz
Recept za makovo potico; sestavine za makov nadev:
- 300 g mletega maka
- 500 ml sladke smetane ali mleka
- 3 jajca
- 250 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 žlice smetane
- 70 g masla
V posodici posebej razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico mlačnega mleka. Zmešamo in počakamo da kvas vzhaja. Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjake, rum, naribano limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in vzhajan kvas.
Med gnetenjem počasi prilivamo toplo mleko. Ko se sestavine premešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem, da testo vzhaja.
Za nadev ločimo jajca in iz beljakov stepemo čvrst sneg. V vrelo smetano ali mleko zakuhamo mak in pustimo, da počasi vre pol ure. Nato mak ohladimo, dodamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor, smetano in zmehčano maslo. Na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov.
Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in ga položimo v namaščen model ali pekač. Testo prepikamo in pekač postavimo na toplo, da testo vzhaja.
Ko je testo vzhajano, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat preprikamo in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo 60 minut.
Lešnikova potica
Recept za lešnikovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 50 g masla
- 2 rumenjaka
- 300 – 400 ml mleka
- nastrgana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 1 jajce za premaz
Recept za lešnikovo potico; sestavine za lešnikov nadev:
- 600 g mletih lešnikov
- 100 g masla
- 200 g sladkorja
- 3 jajca
- 2 žlici drobtin
- 2 žlici ruma
- 125 ml smetane ali mleka
V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico toplega mleka. Zmešamo in počakamo, da kvas vzhaja. S večjo posodo presejemo moko, ob strani dodamo sol, na sredini naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, rum, naribano limonino lupinico, sladkor in vzhajan kvas.
Med gnetenjem postopoma prilivamo toplo mleko, gnetemo tako dolgo, da testo postane gladko. Posodo pokrijemo in damo testo vzhajat na toplo mesto.
Za nadev ločimo jajca in iz beljakov stepemo čvrst sneg. Nato penasto umešamo maslo, izmenjaje dodajamo sladkor in rumenjake, nato dodamo rum, smetano, lešnike, drobtine in na koncu sneg iz beljakov.
Testo razvaljamo, namažemo z nadevom, testno zvijemo in položimo v namaščen model ali pekač. Testo prepikamo in ga damo vzhajat na toplo mesto. Vzhajano potico namažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat prepikamo in pečemo pri 180 stopinjah C od 60 do 70 minut.
Kokosova potica
Kokosova potica je odlična kulinarična poslastica. Če smo vešči peke, lahko kokosovo potičko podarimo tudi kot doma narejeno božično darilo!
Recept za kokosovo potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 55 ml olja
- 1 jajce
- 300 – 400 ml mleka
- žlica kisle smetane
- 1 jajce za premaz
Potica recepti, sestavine za kokosov nadev:
- 300 g kokosove moke
- 120 g masla
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
V manjši posodici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in žlico mlačnega mleka. Zmešamo in pustimo vzhajati. V večjo posodo presejmo moko, ob strani dodamo sol.
Olje, sladkor in jajce zmešamo posebej v lončku, da zmes naraste, ter jo dodamo skupaj s kislo smetano k moki.
Prilijemo vroče mleko in zamesimo gladko testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem, da testo vzhaja.
Za nadev ločimo jajca in iz beljakov stepemo trd sneg. V sneg vtepemo polovico sladkorja. Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjaka in preostali sladkor.
Kokosovo moko prepražimo v ponvi na manjšem ognju, da počasi postane zlato rumena. S snegom jo vmešamo v maslo in dodamo vaniljev sladkor.
Testo tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in tesno zavijemo. Položimo ga v namaščen pekač, prepikamo in počakamo da vzhaja. Vzhajano testo namažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.
Ko potica porumeni, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo 45 minut.
Nočna hladna potica
Recept za nočno hladno potico; sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 30 g kvasa
- 50 g sladkorja
- 80 g masla
- 4 rumenjaki
- 300 – 400 ml mleka
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce za premaz
Potica recepti; nočna hladna potica nadev:
- 500 g mletih orehov
- 100 g masla
- 3 jajca
- 200 g sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 4 žlice smetane
- noževa konica cimeta
- žlička prave kave
V večjo posodo presejemo moko, ob strani dodamo sol in na sredini naredimo jamico, V jamico damo rumenjake, sladkor, kislo smetano, rum, naribano limonino lupinico in razdrobljen kvas.
Med gnetenjem postopoma prilivamo mleko. Ko se sestavine pomešajo, počasi dodajamo raztopljeno maslo in gnetemo tako dolgo, da se testo loči od rok in posode.
Pripravimo nadev. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo čvrst sneg. Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo smetano, polovico orehov, kavo in na koncu rahlo umešamo sneg iz beljakov.
Testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zavijemo, položimo v namaščen pekač in postavimo v hladilnik. Testo pustimo vzhajati v hladilniku pri temperaturi med 5 in 7 stopinj C. Testo pustimo vzhajati 8 ur, najbolje da testo pustimo v hladilniku čez noč.
Naslednji dan vzhajano potico namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah C.
Viri; potica recepti:
- Šarklji in potice, Bernarda Gostenčnik
- Sodobna kuharica