Krepitev imunskega sistema je naša prednostna naloga, če želimo ohraniti trdno zdravje. Obramba pred okužbami in raznimi boleznimi, bo delovala samo, če bomo upoštevali nekaj zelo pomembnih nasvetov.
Kazalo
Krepitev imunskega sistema
Zdrav način življenja je temelj dobrega imunskega sistema, to pa seveda pomeni, da se moramo tudi zdravo prehranjevati. Pomanjkanje osnovnih hranilnih snovi, lahko naš organizem močno oslabi in omogoči različnim mikroorganizmom, da povzročijo nastanek bolezni.
Z različnimi raziskavami, nam znanstveniki tudi že vedo povedati, katero hrano moramo uživati, da resnično okrepimo imunski sistem. Poleg zdrave hrane, pa si seveda lahko pomagamo z zeliščnimi pripravki, začimbami in tudi prehranskimi dopolnili.
Kako okrepiti imunski sistem?
Hrano, ki nam pomaga v boju s prostimi radikali, so razdelili glede na zmožnost absorpcije kisikovih radikalov. Poleg hrane za krepitev odpornosti, imajo veliko obrambno moč tudi zdravilna zelišča.
Strokovnjaki priporočajo uživanje ingverja, ameriškega slamnika, svežega česna, koprive, bezga in še mnogih drugih. Znanstveniki veliko časa posvetijo raziskavam na področju krepitve imunskega sistema.
Domači pripravki za imunski sistem
Že stoletja si ljudje pomagajo s pripravki, ki jih naredijo iz zelišč in začimb, ki rastejo v njihovi bližini. Čeprav je znanost že zelo napredovala, še vedno lahko posegamo po starih, preverjenih pripravkih, ki jih pripravimo sami doma.
Pri uživanju doma narejenih zeliščnih pripravkov moramo biti še posebej previdni, da ne prekoračimo priporočenega odmerka in da uporabimo samo neoporečna zelišča. Kadar o kakšnem zelišču nismo prepričani ali ga lahko uživamo ali ne, se raje posvetujmo s svojim zdravnikom.
Napitek za krepitev imunskega sistema z jabolčnim kisom
Za domač napitek za krepitev imunskega sistema, potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 žličko medu
- kot oreh velik košček kvasa
- 2 žlici domačega jabolčnega kisa
- 1 kozarec mlačne vode
V kozarec mlačne vode zamešamo kvas, žličko medu in dve žlici domačega jabolčnega kisa. Dobro premešamo in pijemo vsak dan pred zajtrkom in pred glavnim obrokom. Napitek redno pijemo najmanj tri tedne.
Kako na hitro okrepiti imunski sistem s hrenovim sirupom?
Ko nam pade odpornost in se slabo počutimo, lahko na hitro okrepimo imunski sistem s hrenovim sirupom. Za preprost recept potrebujemo:
- 6 žlic naribanega hrena
- 1 kg limon
- 1 kg medu
- steklen kozarec
Hren naribamo in ga dobro zmešamo z medom in s sveže stisnjenim sokom limon. Mešanico damo v večji steklen kozarec, ki ga dobro zapremo in za teden dni postavimo v topel in temen prostor.
Sirupa ne precedimo, pač pa ga pustimo v takem stanju. Za krepitev imunskega sistema vsako jutro vzamemo eno žličko sirupa. Po istem receptu pripravimo tudi sirup, kjer namesto hrena uporabimo ingver.
Tinktura iz ameriškega slamnika
Ameriški slamnik je prav gotovo najbolj poznano zelišče za krepitev imunskega sistema. Sami lahko pripravimo tinkturo po preprostem receptu, seveda pa jo lahko kupimo tudi v lekarni ali v prodajalni s prehranskimi dopolnili. Za pripravo tinkture potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 skodelico posušenega ameriškega slamnika ( lahko tudi sveže zelišče)
- 1 liter domačega žganja
- temno steklenico
Tinkturo lahko naredimo iz posušenega ali svežega zelišča. Posušeno zelišče damo v temno steklenico in dolijemo toliko domačega žganja, da popolnoma prekrijemo ameriški slamnik. Vse skupaj dobro pretresemo in za tri tedne postavimo na temno in hladno mesto. Po treh tednih tinkturo precedimo in jo prelijemo v manjše, temne stekleničke.
Kadar pripravljamo tinkturo ameriškega slamnika iz svežega zelišča, potem izkopljemo celo zelišče, ga operemo in razrežemo na manjše koščke. Potem naredimo tinkturo po istem receptu kot s suhim zeliščem. Za krepitev imunskega sistema uživamo trikrat na dan po dvajset kapljic tinkture, ki jo razredčimo v vodi ali čaju. Tinkturo uživamo največ šest tednov, potem moramo uživanje za nekaj časa prekiniti.
Sadje in zelenjava za boljši imunski sistem
Sadje in zelenjavo so pregledali s posebno antioksidacijsko analizo ORAC, s katero so ugotovili zmožnost absorpcije kisikovih radikalov za vsako skupino živil. Zaključki raziskave so za nas izredno pomembni, saj tako vemo, kaj uživati, da ne bomo zboleli.
Najpomembnejše sveže sadje za krepitev imunskega sistema:
- slive
- borovnice
- jagode
- pomaranče
- rdeče grozdje
Najpomembnejša sveža zelenjava za boljši imunski sistem:
Uživanje sveže zelenjave in sadja, je seveda najboljše, kar lahko ponudimo svojemu telesu. Vendar včasih nimamo dostopa do sveže hrane, ali pa imamo že tako hudo pomanjkanje hranil, da moramo poseči po prehranskih dopolnilih.
Kadar je naše zdravje že močno načeto, nam jih običajno predpiše tudi zdravnik. Za krepitev imunskega sistema najpogosteje uživamo pripravke ameriškega slamnika, česnove izvlečke, mineral msm in razne druge vitamine in minerale.
Zakaj so borovnice superhrana za krepitev imunskega sistema?
V borovnicah je pigment antocianin, ki jim tudi daje značilno modro barvo. Je izredno močan antioksidant, ki krepi naš imunski sistem in ščiti kapilare pred oksidacijo. Z rednim uživanjem svežih borovnic, bomo poskrbeli za nemoteno kroženje limfe.
Limfa je pomembna tekočina v našem organizmu, ki skrbi za to, da se imunske celice prenašajo po telesu. V borovnicah so tudi koncentrirani tanini, ki se nahajajo tudi v raznih čajih. Tanini sodelujejo pri preprečevanju naseljevanja bakterije Escherichia coli v sluznicah sečevoda in mehurja, ter s tem omejujejo okužbe. Tanini vsebujejo tudi katehine, ki ščitijo pred nastankom določenih rakavih bolezni.
Učinkovine v borovnicah so dobro raziskane. Med 40 vrstami sadja, imajo najmočnejšo antioksidativno moč. Če pojemo 100 gramov svežih borovnic, zadostimo 200% dnevne potrebe po antioksidantih. Borovnice so izredno pomembne za zdravje sečil, podobno učinkujejo tudi brusnice ali kakšno drugo jagodičevje. Jagodičevje vsebuje veliko vlaknin, poleg borovnic in brusnic, bodo naš imunski sistem okrepile tudi maline in jagode.
Zakaj bi morali redno uživati česen?
Česen je že stoletja poznan kot borec proti okužbam in bakterijam. Česen ima izredno intenziven vonj in učinkovine, ki mu dajejo močno aromo, po mnenju znanstvenikov, preprečujejo tvorbo DNK škodljivih rakastih sestavin.
Posebej učinkovit je svež sok česna, ki v našem organizmu pobije mnoge škodljive mikroorganizme. Uživanje svežega česna lahko od 30% do 50% zniža tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in želodcu.
Za pozitivne učinke na naše zdravje, bi morali vsak teden pojesti pet ali šest strokov česna. Česen uživamo surov ali rahlo kuhan. Nikoli ga ne dolgo kuhamo, saj vročina uniči koristne encime, ki jih vsebuje.
Česen je tudi nepogrešljiv pri kuhanju, dobro se poda k zelenjavnim jedem, juham in mesnim jedem. Preden česen uporabimo za uživaje ali kuho, ga drobno narežimo in pustimo stati 15 minut. V tem času se razvijejo različne zdravilne snovi, vendar ta proces s kuhanjem prekinemo.
Korenje naj bo vsak dan na naših krožnikih!
Oranžna zelenjava vsebuje karotenoide, največ jih je v korenju, mangu, meloni ali sladkem krompirju. Naše telo nekatere karotenoide spremeni v vitamin A, ki ohranja zdrave sluznice, kar zmanjšuje pojav infekcijskih bolezni.
Vitamin A spodbuja tvorbo protiteles in belih krvnih telesc. Z raziskavami so dokazali, da ljudje, ki uživajo hrano z veliko vsebnostjo betakarotena, manj zbolevajo za srčno žilnimi boleznimi in raznimi oblikami raka.
Za okrepitev imunskega sistema, strokovnjaki priporočajo uživanje najmanj 15 mg in največ 60 mg karotenoidov. Te snovi so še posebej pomembne za zdravje starejših ljudi.
Neka raziskava je pokazala, da lahko enoletno uživanje po 16 mg karotenoidov na dan, kar za 50% zniža pojav infekcijskih obolenj pri starejših. Da bi zadovoljili dnevne potrebe po beta karotenu, moramo dnevno zaužiti 200 gramov kuhanega korenja, pripravimo ga lahko z malo masla.
Uporabljeno besedilo: Krepitev imunskega sistema, hrana za boljši imunski sistem