Čičerika – nepozabni recepti s čičeriko

Čičerika – nepozabni recepti s čičeriko

čičerika
ČIČERIKA ZA PRIPRAVO OKUSNIH ENOLONČNIC! POGLEJ RECEPTE!

Čičerika, Cicer arietinum, je stročnica, ki je osnovno živilo v Indiji, vse pogosteje pa se znajde tudi na naših krožnikih. Suha semena čičerike se uporabljajo tudi za moko, semena zmeljejo in nato popražijo,da so bolj aromatična.

Moka iz čičerike vsebuje veliko beljakovin, njena pomembna značilnost pa je to, da ne vsebuje glutena. V čičeriki od 21,7 do 23,4% beljakovin, ki so bogate z lizinom in argininom.

Čičerika vsebuje dvakrat več beljakovin kot žita, zato lahko z uživanjem uravnotežimo aminokisline in tako izboljšamo hranilno vrednost prehrane osnovnih žit. Čičerika je priljubljena predvsem med vegetarijanci, predvsem zaradi velike vsebnosti beljakovin. Čudovito se ujema z lečo in drugimi stročnicami, najpogosteje jih pripravljamo v jedeh na žlico in enolončnicah. 

Čičerika – izbor receptov s čičeriko

Zrna čičerike nekoliko spominjajo na lešnike. So nežno rumene barve, pogosto se za čičeriko uporablja tudi ime rumeni grah. Stroki čičerike dozorevajo neenakomerno, prezrelo zrnje pa hitro izpade iz stroka. Zrna čičerike uporabljamo sveža ali posušena. Sveže nabrano čičeriko uporabljamo kot grah, suha zrna pa kot fižol.

Svežo čičeriko kuhamo od 10 do 20 minut. Suha zrna čičerike pred kuhanjem namakamo 12 ur, kuhamo pa približno 1 uro. Čičeriko lahko pripravimo v okusnih enolončnicah, jo dodamo v prve kašice za otroke ali naredimo solato. Iz posušenih zrn lahko tudi sami pripravimo čičerikino moko in iz nje spečemo kruh brez glutena. 

Vir: sciencedirect.com : Cicer Arietinum

Zelenjavna enolončnica s čičeriko

Za okusno enolončnico lahko uporabimo suho čičeriko, ki jo prej namakamo, ali pa uporabimo čičeriko iz pločevinke. Poleg enolončnice postrežemo sveže pečen kruh z drožmi in dodatkom čičerikine moke.

Recept za zelenjavno enolončnico s čičeriko:

  • 200 gramov čičerike
  • 200 gramov suhega svinjskega mesa
  • 50 gramov olivnega olja
  • 100 gramov čebule
  • 30 gramov pirine moke
  • 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 750 gramov krompirja
  • 50 gramov paradižnikove mezge
  • 1 vloženi kisli papriki
  • sol, svež peteršilj

Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo na koščke narezano suho meso in pirino moko, prepražimo, ter prilijemo 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove. Dodamo olupljen, na kose narezan krompir in čičeriko. Kuhamo približno 15 minut.

Nato primešamo paradižnikovo mezgo, na koščke narezano vloženo papriko in prevremo. Nazadnje jed solimo, preden enolončnico postrežemo, jo posujemo s svežim, sesekljanim peteršiljem.

Juha s čičeriko in rižem

Preprosta in okusna jed s čičeriko in rižem, ki je primerna tudi pri shujševalni dieti. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov čičerike
  • 40 gramov olivnega olja
  • 20 gramov pirine moke
  • 1/2 čebule
  • 80 gramov riža
  • voda ali zelenjavna jušna osnova
  • svež peteršilj
  • 1 rumenjak
  • so in poper

Na olivnem olju zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo namočeno in precejeno čičeriko, ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in počasi dušimo toliko časa, da se čičerika zmehča.

Nato posujemo s pirino moko, malo popražimo in zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Solimo in dodamo kuhan riž. Jed še nekaj minut kuhamo, ko je gotova, dodamo še dobro stepen rumenjak, poper in drobno sesekljan svež peteršilj.

Rižota s čičeriko

Rižota je kultna jed, ki jo lahko pripravimo na mnogo načinov. Najpogosteje pripravljamo rižoto z morskimi sadeži, priljubljena je rižota z gobami, rižota z zelenjavo in še mnogi drugi recepti.

Recept za rižoto s čičeriko

  • 400 gramov čičerike
  • 50 gramov riža
  • 5 žlic olivnega olja
  • 100 gramov naribanega sira
  • sol
  • drobnjak
  • peteršilj
  • zelenjavna jušna osnova

Čičeriko skuhamo v zelenjavni jušni osnovi, jo odcedimo in prilijemo malo olivnega olja. Na preostalem olju prepražimo riž in ga prelijemo s toliko čiste zelenjavne juhe kot je riža, po potrebi dodamo še sol.

Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo kuhano čičeriko. Potresemo z naribanim sirom in sesekljanim svežim peteršiljem.

Čičerika z govedino

Čičerika z govedino je okusna jed na žlico, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed.

Recept za čičeriko z govedino:

  • 300 g čičerike
  • 400 g govedine
  • sol in poper
  • mleta rdeča paprika
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice olja
  • 1 čebula
  • 1 dl rdečega vina
  • svež peteršilj
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Govedino narežemo na koščke in jo zmešamo s soljo, poprom, papriko, strtim česnom in moko. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo pripravljeno meso, zalijemo s čisto juho in počasi dušimo. Posebej skuhamo namočeno čičeriko.

Ko se čičerika zmehča, jo dodamo k mesu in prilijemo še toliko vroče juhe, da je jed primerno gosta. Prilijemo rdeče vino, prevremo in primešamo sesekljan peteršilj in paradižnikovo mezgo.

Enolončnica iz čičerike

Bogata in izredno okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo tudi za božično večerjo in zraven ponudimo tradicionalno orehovo potico. 

Recept za enolončnico iz čičerike:

  • 150 gramov govejega ali telečjega mesa
  • 1/2 piščanca
  • 50 gramov olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1/2 klobase
  • 200 gramov čičerike
  • 200 gramov stročjega fižola
  • 3 zrele paradižnike
  • 2 stroka česna
  • 100 gramov jurčkov
  • 320 gramov riža
  • poper, sol, žafran

Na olivnem olju zarumenimo čebulo, dodamo na kose narezano meso in na ploščice narezano klobaso. Dodamo namočeno in odcejeno čičerko, ter narezan stročji fižol.

Jurčke narežemo in jih na hitro poparimo v vroči vodi, odcedimo in dodamo v enolončnico. nato dodamo še na kocke narezan paradižnik, strt česen, sol, poper, riž in žafran. Zalijemo z malo vode in kuhamo 20 minut. 

Pire iz čičerike s špinačo

Pire iz čičerike je preprosta priloga, za pripravo potrebujmo samo pol ure.

  • 400 gramov čičerike
  • 10 listov špinače
  • malo olivnega olja
  • sol in poper

Namočeno čičeriko skuhamo, solimo, dodamo sveže liste špinače in prevremo. Nato vodo odlijemo, vendar je ne zavržemo.

Čičeriko in špinačo pretlačimo, če je pire pregost, dodamo vodo, ki smo jo prihranili. Dodamo malo olivnega olja, še enkrat malo prevremo in ponudimo.

Hladna omaka iz čičerike

Iz čičerike lahko pripravimo tudi okusne predjedi, priloge ali pa pripravimo hladno omako, ki jo lahko nesemo v službo za malico.

  • 400 gramov čičerike
  • 2 stroka česna
  • malo čebule
  • sol in poper
  • 1 majhen zavitek majoneze
  • 1 žlica olivnega olja
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • 2 sardeli

Namočeno čičeriko skuhamo skupaj s sesekljanim česnom in koščkom čebule. Ko je čičerika kuhana, dodamo sol, pretlačimo, dodamo še pretlačene sardele, olivno olje, majonezo, sol, kis in poper.

Čičerika s krompirjem

Čičerika s krompirjem je zanimiva prikuha, ki jo lahko ponudimo k mesnim jedem.

  • 200 gramov čičerike
  • 200 gramov krompirja
  • sol
  • lovorjev list
  • 50 gramov masla
  • malo mleka

V slani vodi skuhamo čičeriko, olupljen in na kocke narezan krompir, ter lovorjev list. Ko sta čičerika in krompir kuhana, odlijemo vodo, pretlačimo, ter dodamo maslo in mleko.

Čičerikina juha z rožmarinom

Za čičerikino juho potrebujemo naslednje sestavine; recept je za dve osebi:

  • 200 gramov kuhane čičerike
  • pol čebule
  • 1 korenček
  • pol gomolja zelene
  • malo olivnega olja
  • paradižnik
  • pest makaronov
  • svež rožmarin
  • nariban parmezan
  • sol in poper

Čebulo, korenček in gomolj zelene narežemo na kose. Vso zelenjavo popražimo na olivnem olju, dodamo pol žličke rožmarina. Popraženi zelenjavi dodamo polovico čičerike, skupaj z vodo, v kateri smo jo kuhali. Vse sestavine spasiramo s paličnim mešalnikom in precedimo v drugo posodo.

Dolijemo približno pol litra vode, dodamo preostalo čičeriko, sesekljan svež rožmarin in na kocke narezan paradižnik. Ko juha zavre, dodamo sol in poper, kuhamo še približno 20 minut na srednjem ognju. po 20 minutah dodamo še testenine in kuhamo še 10 minut. Preden juho postrežemo, dodamo nariban parmezan. 

Čičerikino juho lahko postrežemo na Silvestrski večerji, kadar imamo v gosteh tudi vegetarijance. Za njih pripravimo tudi vegetarijanske praznične sladice. 

Čičerika z zelenjavo in rižem

Čičerikina priloga, ki jo pripravimo z zelenjavo, rižem in slanino:

  • 240 gramov čičerike
  • 2 žlici olivnega olja
  • 20 gramov prekajene slanine
  • 50 gramov čebule
  • strt česen
  • 1 košček zelene
  • 1 korenček
  • 1 por
  • 50 gramov riža
  • 30 gramov sira
  • sol

Na olivnem olju prepražimo na kocke narezano slanino in sesekljano čebulo. Dodamo srt česen, namočeno čičeriko, zalijemo z vodo in pokrito kuhamo. Čez nekaj časa dodamo narezano zelenjavo in še nekaj časa kuhamo.

Riž posebej skuhamo in ga 20 minut pred serviranjem zakuhamo v juho. Preden jed postrežemo, jo posujemo z naribanim sirom.

Musaka iz čičerike

Musaka se vedno prileže! Musaka s čičeriko je še posebej okusna in manj poznana jed.

  • 300 gramov čičerike
  • 250 gramov mešanega mletega mesa
  • 1 jajce
  • 1 kisla smetana
  • 1 čebula
  • sol in poper
  • nekaj žlic olivnega olja
  • svež peteršilj
  • sesekljan česen

Namočeno čičeriko skuhamo v slani vodi. Čebulo prepražimo na olivnem olju, dodamo mleto meso, sesekljan česen, sol in sesekljan peteršilj. Vse sestavine nekaj časa dušimo. Nato damo v pekač polovico kuhane in odcejene čičerike, čez položimo dušeno mleto meso in čez njega preostalo kuhano čičeriko.

Prelijemo s stepenim jajcem in kislo smetano. Musako s čičeriko pečemo pri 180 stopinjah približno 40 minut.

Solata iz čičerike s papriko

Čičeriko v solati lahko kombiniramo s sezonsko zelenjavo, jajci, rižem, sojo, lečo ali fižolom.

  • 300 gramov čičerike
  • 1 rdeča paprika
  • 1 por
  • malo pimeta
  • 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 žlice svežega limoninega soka
  • 1 žlička timijana
  • sol in poper
  • 10 polnjenih oliv

Namočeno čičeriko skuhamo, papriko narežemo na kocke in polnjene olive na majhne kolobarčke. Vse sestavine damo v solatno skledo, ter dodamo še na kolobarje narezan por, sesekljan peteršilj, malo pimenta, limonin sok, timijan, sol in poper, ter vse skupaj dobro zmešamo in ponudimo.

Vir: Čičerika:

  • Čičerika z govedino; Prezrete stročnice; Marija Kodele, Miha Uršič in Olga Markovič

Deli naprej