Čokoladni piškoti

Čokoladni piškoti

čokoladni piškoti
RECEPTI ZA ČOKOLADNE PIŠKOTE! POGLEJ TU! Slika: Mari Radej

Čokoladni piškoti morajo biti na mizi za božične in novoletne praznike, saj brez njih ni prazničnega vzdušja. Poleg orehove potice, so čokoladni in ingverjevi piškoti glavna božična sladica.

Seveda čokoladne piškote pečemo skozi celo leto, saj le kdo bi se branil okusnih čokoladnih sladic. Poznamo veliko receptov za čokoladne piškote, tukaj sem zbrala nekaj meni najljubših.

Čokoladni piškoti

Kateri so vam najljubši čokoladni piškoti? Verjetno se je težko odločiti, saj so vse sladice s čokolado okusne in slastne. Pripravimo lahko maslene piškote s čokolado, odlični so veliki čokoladni piškoti, najboljši čokoladni piškoti na svetu pa so seveda po babičinem receptu.

Tukaj sem zbrala nekaj odličnih in preprostih receptov za pripravo čokoladnih piškotov. 

Črno belo pecivo

Črno belo pecivo so slastni piškoti, ki ne smejo manjkati na praznični mizi. Recept je pripravljen za 18 čokoladnih piškotov, za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 175 zmehčanega masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 5 kapljic vaniljeve arome
  • 250 g moke
  • 25 g temne čokolade
  • razžvrkljan beljak

Pekač rahlo namastimo. V posodi penasto umešamo razmehčano maslo in sladkor v prahu. Vmešamo vaniljevo aromo in nato postopoma dodajamo presejano moko in naredimo gladko testo.

Temno čokolado raztopimo. Testo razdelimo na dva dela in v enega vgnetemo čokolado. Testo pokrijemo in ga za pol ure postavimo na hladno. Pečico segrejmo na 180 stopinj C in nato oba dela testa posebej razvaljamo na 3 cm debelo in zvijemo dva debela svaljka 8 x 20 cm.

Prvi del svaljka namažemo z razžvrkljanim beljakom in nanj položimo drugega. Razpolovimo po dolžini in eno polovico obrnemo. Del ene polovice namažemo z razžvrkljanim beljakom in ga pritisnemo ob drugega, da dobimo videz šahovnice.

Tako sestavljeno testo narežemo na tanke rezine in jih s precejšnim razmikom položimo na pekač. Piškote pečemo 10 minut pri 180 stopinjah C. Ko so čokoladni piškoti pečeni, jih za kratek čas pustimo na pekaču, da se malo ohladijo, nato jih prestavimo na kuhinjsko rešetko. 

Ovseni piškoti s čokoladnimi koščki

Izjemno okusni ovseni piškoti, ki jim dodamo čokoladne koščke. Za 20 piškotov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 120 g razmehčanega masla
  • 120 g svetlega trsnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 1 žlica mleka
  • 5 kapljic vaniljeve arome
  • 125 g moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 pecilni prašek
  • 175 g temne čokolade v koščkih
  • 175 g mlečne čokolade v koščkih

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in namastimo dva pekača. V posodi penasto umešamo maslo in sladkor. Najprej vmešamo jajce, nato ovsene kosmiče, mleko in vaniljevo aromo. V mešanico nato presejemo moko, kakav v prahu in pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu dodamo čokoladne koščke. 

Na pekač z žličko naložimo kupčke in jih rahlo splosčimo z vilicami. Čokoladne ovsene kosmiče pečemo 15 minut pri 180 stopinjah C. Ko so piškoti pečeni, jih nekaj časa pustimo na pekaču, da se ohladijo, nato jih prestavimo na kuhinjsko rešetko. 

Čokoladne sanje

Čokoladne sanje so izvrstna sladica, ki nam polepša dan. Za 24 piškotov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 75 g masla
  • 350 g temne čokolade
  • 1 žlička močne črne kave
  • 2 jajci
  • 150 gramov rjavega sladkorja
  • 225 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 ščepec soli
  • 10 kapljic grenke mandljeve arome
  • 50 g sesekljanih brazilskih oreškov
  • 50 g sesekljanih lešnikov
  • 40 g bele čokolade

Nad vročo vodo med mešanjem raztopimo 220 g jedilne čokolade, maslo in močno črno kavo. Maso pustimo, da se nekoliko ohladi. V drugi posodi penasto stepemo jajca in sladkor. Čokoladno zmes gladko premešamo in postopoma vmešamo v jajčno zmes.

V maso nato presejemo moko, pecilni prašek in sol, vse skupaj dobro premešamo. Drobno sesekljamo 80 g temne čokolade in dodamo masi, na koncu dodamo še mandljevo aromo in oreške.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pekač rahlo namastimo in nanj z žlico naložimo 24 kupčkov in jih pečemo v pečici približno 15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih za kratek čas pustimo na pekaču, da se malo ohladijo, nato jih prestavimo na kuhinjsko rešetko. 

Ločeno raztopimo belo in preostalo temno čokolado, napolnimo papirnate vrečke in piškote okrasimo s tankimi črtami. 

Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnega vzdušja. Peke božičnih piškotov se najbolj razveselijo otroci, ki seveda obožujejo čokoladne piškote. Za 60 slastnih božičnih piškotov, ki jih lahko podarimo tudi kot božično darilo, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 jajca
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 60 g moke
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • 1/4 žličke mletih klinčkov
  • 1/4 žličke mletega muškatnega oreška
  • 175 g mletih mandljev
  • 60 g drobno sesekljanega kandiranega sadja
  • 120 g raztopljene in ohlajene temne čokolade
  • 120 g raztopljene in ohlajene bele čokolade

Pečico segrejemo na 160 stopinj C in več pekačev obložimo s papirjem za peko. Nad vrelo vodo penasto umešamo jajca in sladkor, nato skledo umaknemo in stepamo še 2 minuti.

V jajčno mešanico nato presejemo moko, kakav v prahu, cimet, kardamom, klinček in muškatni orešček. Nato vmešamo mandlje in kandirano sadje. Na pekač z žličko naložimo kepice testa in rahlo poravnamo. Piškote pečemo približno 15 minut pri 160 stopinjah C, da svetlo porjavijo.

Ko so piškoti pečeni, jih še nekaj časa pustimo na pekaču, nato jih prestavimo na rešetko. Polovico božičnih piškotov namočimo v raztopljeno temno čokolado, polovico pa v belo čokolado. 

Lešnikovi piškoti

Lešnikovi piškoti so odlična tradicionalna sladica, najpogosteje so na mizi ob različnih praznovanjih. Drobno pecivo, ko so čokoladni piškoti ali lešnikovi piškoti, lahko tudi zavijemo in podarimo kot darilo. Za 24 lešnikovih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 120 g masla
  • 140 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 12 kapljic grenke mandljeve arome
  • 150 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 ščepec soli
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 90 g temne čokolade
  • 50 g praženih in sesekljanih lešnikov
  • 200 g temne čokolade

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in  pekač namastimo z maslom. V posodi penasto zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce in mandljevo aromo in vse skupaj mešamo. V mešanico nato presejemo moko, pecilni prašek in sol. Na koncu dodamo še ovsene kosmiče in čokoladne kapljice, ter polovico lešnikov.

Na pekač z žlico naložimo 24 kupčkov in jih rahlo pritisnemo. Lešnikove piškote pečemo 10 minut pri 180 stopinjah C, da lepo porjavijo.

Pečene piškote nato položimo na kuhinjsko rešetko in pustimo da se ohladijo. Nato nad vrelo vodo raztopimo čokolado in z njo premažemo piškote in jih posujemo s preostalimi lešniki. Piškote nato položimo na papir za peko, da se čokolada strdi. 

Masleni piškoti

Masleni piškoti so čudoviti za ustvarjanje z otroki, saj lahko z modelčki izrežemo čudovite pravljične like, zvezdice, lunice in smrečice. Za pripravo maslenih piškotov s čokolado, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 g masla, razrezanega na koščke
  • 350 g moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 150 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 1 žlica mleka

Pečico segrejmo na 180 stopinj C, pekač rahlo namastimo. V skledo damo maslo in dodamo presejano moko in  kakav v prahu. Dodamo sladkor in mleko, ter mešamo, da dobimo gladko testo. 

Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini na 1 cm debelo. Z različnimi modelčki za piškote iz testa izrežemo piškote in jih s precejšnim razmikom položimo na pekač. 

Maslene piškote pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah C, da lepo porjavijo. Za kratek čas jih pustimo da se ohladijo, jih preložimo na rešetko in potresemo s sladkorjem. Maslene piškote lahko okrasimo tudi z različnimi jedilnimi barvami, primerni so tudi za okrasitev božičnega dreveščka. 

masleni piškoti
ČUDOVITI MASLENI PIŠKOTI! Slika: Mari Radej

Deli naprej